Składniki odżywcze podczas ciąży, jak wybrać te właściwe?

Przygotowując się do ciąży warto poświęcić chwilę na samodzielne zorientowanie się w dostępnych na rynku aptecznym  produktach uzupełniających dietę mamy ciężarnej. Jest to niestety niezbędne, ponieważ często lekarz ginekolog nie poświęca  zbyt wiele czasu na wizycie aspektowi diety mamy ciężarnej i ewentualnego jej uzupełnienia o wyselekcjonowane składniki odżywcze, pozostawiają decyzję o zakupie preparatu kobiecie.

Dieta mamy planującej ciążę oraz na różnych jej etapach powinna być przede wszystkim urozmaicona, niemniej  niektóre składniki, często kluczowe dla prawidłowego rozwoju płodu muszą być dostarczane dodatkowo w formie tabletkowej. Wynika to z fizjologii rozwoju ciąży w I trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię jest takie samo jak w okresie przed ciążą, natomiast zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe jest znacznie wyższe. Płód  na tym etapie rozwoju jest niesamodzielny i otrzymuje wszystkie niezbędne związki z organizmu matki.   Dlatego tak istotne jest zapewnienie odpowiedniego poziomu wszystkich składników odżywczych jeszcze w okresie starań o ciążę.  Dopiero w II trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię wzrasta o 360 kcal dziennie, a w III trymestrze o 475 kcal w stosunku do zapotrzebowania przed ciążą. Nie dajmy się jednak zwieść, że w tym okresie można jeść za dwoje, takie ilości kalorii to zaledwie mała sałatka nicejska z serem feta czy  sałatka typu greckiego.