Niedokrwistość to niezwykle często występująca dolegliwość w czasie ciąży. Szacuje się, że dotyka od 30 do 70 procent ciężarnych na całym świecie. Jakie są objawy anemii?

Jak zapobiegać anemii w ciąży?


Niedokrwistość, nazywana również anemią, to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia stężenia hemoglobiny i całkowitej masy krwinek czerwonych. Co jednak, gdy anemia wystąpi podczas ciąży ciąży? Przyczyn niedokrwistości u ciężarnych jest wiele, jednak w znacznym stopniu (70–87%) anemia związana jest z niedoborem żelaza. Żelazo to pierwiastek, który odgrywa niezwykle ważną rolę w organizmie człowieka. Wchodzi w skład hemoglobiny, która odpowiada za transport i dostarczenie tlenu do komórek. Prawidłowy poziom żelaza w ciąży zapobiega niedotlenieniu zarówno matki, jak i dziecka. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek znacznie wzrasta u ciężarnych – nawet do 6 mg/dobę w III trymestrze. Niedokrwistość może być również wywołana niedoborem kwasu foliowego oraz niedoborem witaminy B12.

W czasie ciąży w ciele kobiety dochodzi do wielu zmian, również w układzie krążenia. Szczególnie wzrasta objętość osocza (o 40–60%) przy jednoczesnym spadku hemoglobiny. Zmiany te najczęściej zauważalne są między 17. a 36. tygodniem ciąży. Według Światowej Organizacji Zdrowia o niedokrwistości u kobiet ciężarnych można mówić, jeśli ilość hemoglobiny przyjmie wartości poniżej 11g/dl w badaniach laboratoryjnych w I i III trymestrze lub 10,5g/dl w II trymestrze. Jak objawia się anemia?

Najczęstsze objawy anemii to:

• osłabienie,

• bóle głowy,

• zaburzenia koncentracji,

• bladość skóry,

• łamliwość paznokci,

• wypadanie włosów,

• senność,

• krwawienia z nosa,

• zaburzenia rytmu serca.

Najprostszym badaniem, które pozwoli wykryć anemię jest morfologia. Gdy tylko zauważysz któryś z wymienionych symptomów, skonsultuj się z lekarzem. Nieleczona anemia może skutkować powikłaniami u matki oraz u rozwijającego się dziecka.

Anemia w ciąży – czy szkodzi dziecku?

Nieleczona anemia nie jest obojętna dla rozwijającego się dziecka. Istnieje wiele patologii, które mogą być spowodowane wystąpieniem niedokrwistości w trakcie ciąży. Nieleczona anemia może skutkować przedwczesnym porodem, zmniejszoną masą urodzeniową, a także zaburzeniami w rozwoju intelektualnym dziecka. Szczególnie groźnym powikłaniem jest niedotlenienie płodu. U kobiety z niekontrolowaną anemią mogą pojawić się zaburzenia ze strony układu krążenia, zaburzenia hormonalne, obniżenie odporności. Zwiększa się również ryzyko krwotoku połogowego. Pamiętaj, aby nie lekceważyć żadnych symptomów anemii w ciąży – profilaktyka jest najlepszą ochroną przed skutkami ubocznymi anemii.

Co jeść podczas anemii? Dieta w anemii dla ciężarnych

Ciąża jest szczególnym stanem, który wymaga wzmożonej dbałości o własne zdrowie. Odpowiednia dieta pełni niezwykle ważną funkcję dla prawidłowego rozwoju dziecka i zdrowia mamy. Zbilansowaną dietę warto wprowadzić już w trakcie starań o dziecko, by dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i uzupełnić ewentualne niedobory. W codziennych posiłkach kobiety powinno znajdować się 25–27 mg żelaza, które zostanie wchłonięte jedynie w 10–15%. Żelazo przyjmowanie z pożywienia można podzielić na dwa typy – hemowe, które jest lepiej przyswajalne, oraz żelazo niehemowe, trudniejsze do przyswojenia. Żelazo hemowe zawarte jest m.in. w czerwonym mięsie, zaś niehemowe w takich produktach, jak natka pietruszki, orzechy laskowe, migdały i gorzka czekolada. W przypadku występującej niedokrwistości należy unikać produktów, które zmniejszają wchłanianie żelaza – produktów mlecznych, sojowych, szpinaku, kawy i herbaty.

Suplementacja podczas anemii. Co brać będąc w ciąży?

Jedną z podstawowych substancji, które powinny przyjmować kobiety w ciąży oraz w trakcie planowania ciąży jest żelazo. Może być stosowane nie tylko w celu uzupełnienia rozpoznanych jego niedoborów, ale również mieć wpływ na poprawę samopoczucia i zniwelowanie uczucia ciągłego zmęczenia. Gdy wykryty zostanie niedobór żelaza, zaleca się przyjmowanie ok. 60–120mg żelaza dziennie, jednak dokładną dawkę należy zawsze skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym.

Jednym z suplementów diety dla kobiet starających się o dziecko i ciężarnym jest Prenatal® Duo. Zawiera nie tylko żelazo, ale również laktoferynę, cholinę, DHA i kompleks niezbędnych składników wyselekcjonowanych pod względem korzystnego wpływu na matkę i dziecko. Jest on szczególnie polecany kobietom w II i III trymestrze ciąży oraz podczas karmienia piersią. Jak działa zawarta w Prenatal Duo laktoferyna?

Laktoferyna wiąże przyjmowane żelaza i ułatwia jego wchłanianie oraz wpływa na funkcje układu odpornościowego. Cholina wraz z zawartym kwasem foliowym, witaminą B12 oraz B6 wspomagają utrzymanie prawidłowego metabolizmu homocysteiny, która ma korzystny wpływ na przebieg ciąży i zdrowie dziecka. Jod wraz z selenem pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy, zaś witamina D pomaga w zachowaniu zdrowych kości i zębów.


genyciazajpg.jpg

Jestem w ciąży

Kiedy kobieta widzi na teście ciążowym upragnione dwie kreseczki – zmienia się całe jej dotychczasowe życie. Również w życiu jej partnera zachodzą wówczas nieodwracalne zmiany. Przyszła mama musi liczyć się z tym, że pojawią się dolegliwości w ciąży, takie jak np. nudności. Przyszły tata powinien zaś wiedzieć, jak wygląda żywienie kobiety w ciąży – jakich produktów będzie ona w najbliższym okresie najbardziej potrzebować, które są niezbędne do zadbania o prawidłowy rozwój dziecka i całkowicie bezpieczne, a których powinna się kategorycznie wystrzegać. W związku z mnogością pytań i niejasności – radzimy i pomagamy przejść przez ten wymagający czas.

Kategorie

ostatnie posty