Zastosowanie laktoferyny u kobiet w ciąży
Ciąża to szczególny czas, podczas którego dochodzi do wielu zmian w ciele kobiety. W trosce o zdrowie mamy i rozwijającego się maleństwa zalecane jest przyjmowanie specjalnie wyselekcjonowanych witamin, minerałów i innych substancji odżywczych. Czy laktoferyna jest jednym z nich? Czy laktoferyna powinna być suplementowana przez kobiety w ciąży?
Laktoferyna to białko, które występuje naturalnie w wydzielinach organizmu, w oku, drogach oddechowych i jelitach. Wytwarzana jest przez komórki nabłonkowe znajdujące się w błonach śluzowych oraz komórkach układu odpornościowego – neutrofilach. Najwięcej laktoferyny znajduje się jednak w mleku karmiącej matki, w szczególności w tzw. siarze, czyli mleku gromadzonym i wydzielanym w ostatnich dniach ciąży. Laktoferyna została wykryta w mleku krowim już w 1939 roku. Od tego czasu ma szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Wciąż trwają badania mające na celu poznanie kolejnych właściwości laktoferyny.
Działanie laktoferyny
Laktoferyna to białko o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, przeciwzapalnym, bakteriostatycznym, antygrzybicznym, antywirusowym i immunoregulującym. Bardzo istotną funkcją laktoferyny jest wspieranie prawidłowego działania układu odpornościowego. Reguluje jego funkcjonowanie i zabija komórki patogenów. Jest to możliwe między innymi dzięki zdolnościom do wiązania się z żelazem. Badania dowodzą również, że laktoferyna ma zdolność do hamowania rozwoju niektórych wirusów i zmniejsza stan zapalny towarzyszący zakażeniom wirusowym. Obniża także zdolność przylegania bakterii do tkanek. Ponadto laktoferyna dzięki zdolności do wiązania żelaza reguluje jego wchłanianie w jelicie – sprawia, że jest lepiej przyswajalne, a jego transport do komórek bardziej efektywny. Laktoferyna wykazuje również właściwości probiotyczne – promuje wzrost naturalnej, niezbędnej mikrobioty w jelitach i drogach rodnych.
Jakie jest zastosowanie laktoferyny?
Laktoferyna naturalnie występuje w mleku krowim i to właśnie z niego jest pozyskiwana. Znalazła swoje zastosowanie w wielu lekach i suplementach diety. Choć w szklance mleka znajduje się 87,5 mg laktoferyny, to po obróbce termicznej wartość ta znacznie spada. Laktoferyna w naturalnej postaci, czyli w mleku, będzie nieodpowiednia dla osób z nietolerancją laktozy. Rozwiązaniem może być więc jej suplementacja. Laktoferyna dodawana jest między innymi do leków zwalczających infekcje dróg oddechowych, suplementów diety wspierających odporność oraz mieszkanek dla niemowląt. Laktoferyna występuje w wielu postaciach – kapsułkach, zawiesiny doustnej w saszetkach oraz w kroplach.
Czy laktoferyna jest dobra dla kobiet w ciąży?
Laktoferyna może być z powodzeniem stosowana u kobiet w ciąży. Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności uznała laktoferynę za bezpieczną substancję, która może być stosowana przez ciężarne na przykład w suplementach diety. Wiele badań dowodzi, że może być ona przyjmowana zarówno w ramach profilaktyki, jak i leczenia wielu dolegliwości związanych z tak wyjątkowym stanem, jakim jest ciąża. W trakcie ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta, a jego niedostateczna podaż może powodować niedokrwistość. Laktoferyna wspiera wykorzystywanie przyjmowanego wraz z suplementami żelaza. Ma to szczególne znaczenie w II trymestrze ciąży, kiedy to ryzyko wystąpienia anemii znacznie wzrasta.
Laktoferyna ponadto wzmacnia układ odpornościowy, który w ciąży podlega licznym zmianom. Kolejną istotną cechą laktoferyny jest jej udowodnione wieloma badaniami zmniejszanie ryzyka porodu przedwczesnego. Nawet 50% porodów przedwczesnych wywołanych jest stanami zapalnymi w obrębie pochwy. Laktoferyna, wpływając na mikrobiotę dróg rodnych u ciężarnych i działając przeciwzapalnie, spowalnia dojrzewanie szyjki macicy i zmniejsza ryzyko przedwczesnego przerwania błon płodowych. Jedne z badań wykazały, że stosowanie laktoferyny z żelazem w ramach profilaktyki powodowało wydłużenie czasu trwania ciąży średnio o 1,5 tygodnia w porównaniu do ciężarnych stosujących jedynie siarczan żelaza. Wydaje się więc zasadne suplementowanie laktoferyny wraz z rekomendowanym kwasem foliowym, witaminami, jodem i kwasami DHA. Pamiętaj, że przyjmowanie każdego suplementu i leku w czasie trwania ciąży powinno być skonsultowane z lekarzem.
BIBLIOGRAFIA:
1. Artym J., Zimecki M., Laktoferyna w profilaktyce i leczeniu zakażeń, http://mavipuro.pl/jourarch/Z2018008.pdf
2. Jamka, M. (2017). Rys historyczny wiedzy o laktoferynie. Acta Medicorum Polonorum, 7(2), 4453 http://www.actamedicorum.ump.edu.pl/upload/files/Rys%20historyczny%20wiedzy%20o%20laktoferynie%20AMP-7-2017-z.2%20Jamka%20Ma%C5%82gorzata.pdf
3. Gajda-Morszewski, P., & Śpiewak, K. (2015). Laktoferyna–białko multipotencjalne. Zeszyty Naukowe Towarzystwa Doktorantów Uniwersytetu Jagiellońskiego. Nauki Ścisłe, (10), 177-188. https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/8523/Przemys%c5%82aw%20Gajda-Morszewski%2c%20Klaudyna%20%c5%9apiewak%2c%20Laktoferyna%20%e2%80%93%20bia%c5%82ko%20multipotencjalne.pdf?sequence=1&isAllowed=y
4. EFSA Journal 2012;10(5):270
5. Mor, G., & Cardenas, I. (2010). The immune system in pregnancy: a unique complexity. American journal of reproductive immunology, 63(6), 425-433. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3025805/
6. Mgr farm. Mariola Zemła, Niedoceniony składnik preparatów dla kobiet w ciąży, https://opieka.farm/aktualnosci/niedoceniony-skladnik-preparatow-dla-kobiet-w-ciazy/